Het is nog winter, het voorjaar probeert het wel, maar het wil nog niet echt lukken. De meeste mensen die ik spreek snakken naar het voorjaar. Natuurlijk de zon, warme temperaturen en ontluiken van de natuur. Ik begrijp het. Maar de overgang van winter naar voorjaar is voor mij meer dan kuikentjes, krokussen en voorjaarsschoonmaak. De schoonmaak in mijzelf, daar ben ik al mee bezig geweest.
Het is net als met atomen, zij trillen. Gaan ze harder trillen, dan kan de toestand van een stof veranderen. Bijvoorbeeld van water. Breng het water maar aan de kook, dan ontstaat er waterdamp. Dus door verhitting gaan atomen bewegen. Nu is het in de winter koud, atomen gaan minder hard bewegen en het water bevriest en wordt ijs.
Mijn atomen gaan ook langzamer in de winter. Dat is in het begin wel wennen hoor. Maar net als het water verandert, wordt je er een ander mens van. Stilstaan wat er afgelopen jaar is gebeurd, het kan geen kwaad.
Eerst is het reflectie, maar dan blijf ik nog steeds kletsen in mijn hoofd. Ook wel de interne dialoog genoemd. Maar ik wordt wel moe van mezelf. Jemig wat praat ik veel tegen mezelf. Je zou bijna zeggen dat ik stemmen hoor in mijn hoofd. Maar hoe verder de winter vordert, hoe meer het geklets in mijn hoofd afneemt. Met op het einde van de winter, rust.
Rust dat is waar winter voor staat. Veel dieren doen niet voor niets een winterslaap. Een natuurlijk proces. Maar een proces wat wij mensen zijn kwijtgeraakt. Erger nog, we vliegen het liefst naar de zon om ‘vitamines op te doen’. Of even skiën, rust ik zo van uit? Naar Oostenrijk op en neer, 1800 km rijden waarvan een deel in de file. Nee, daar rust een mens toch niet van uit.
Echt stilstaan. Zeg maar een soort mediteren. Gewoon je gedachten over je leven helemaal leegmaken. Geeft niet of er gedachten, stemmen, of beelden komen, laat ze gewoon gaan. Pas als het echt stil wordt, wordt je geconfronteerd met jezelf. Vanuit die stilte kan iets nieuws komen. Iets echt creatiefs, iets nieuws. Iets wat echt van jou is.
Daar zit de wereld op te wachten. Iets nieuws van jou! Niet op een kopie van een ander.
Net als de natuur waar in het voorjaar nieuw leven ontstaat. Alles valt van je af en je maakt weer een nieuwe start. Blijf niet hangen in het oude. Het is niets meer dan een herinnering. Geen mislukking, enkel feedback.
Ben jij al klaar voor het voorjaar?